Bertindak sebagai antioksidan Cili mempunyai Vitamin C dan Vitamin A yang mengandungi beta-karoten yang merupakan antioksidan yang kuat. ...
Bertindak sebagai antioksidan
Cili mempunyai Vitamin C dan Vitamin A yang mengandungi beta-karoten yang merupakan antioksidan yang kuat. Antioksidan akan memusnahkan bahan radikal bebas.
Biasanya, radikal bebas boleh bergerak di dalam badan dan menyebabkan sejumlah besar kerosakan kepada sel-sel dan boleh merosakkan saraf dan saluran darah.
Cili Membantu Membakar Lemak
Meningkatkan kadar metabolisme, yang membantu dalam proses pembakaran lemak. Kajian menunjukkan bahawa makan cili boleh meningkatkan kadar metabolisme anda sehingga 23% selama kira-kira 3 jam
Melegakan selsema dan asma
Cili memberikan kelegaan daripada hidung tersumbat dengan meningkatkan metabolisme. Ia juga mengembangkan saluran udara paru-paru yang mengurangkan asma.
Meningkatkan Kesihatan Jantung dan Mencegah Strok
Cili boleh mempunyai kesan dramatik pada kesihatan anda dengan membantu untuk meningkatkan peredaran darah dan juga bertindak untuk membantu melindungi daripada strok.
Menurunkan Kadar Gula Darah
Kajian yang dijalankan membuktikan bahawa makan cili boleh membantu dengan ketara dalam mengawal tahap insulin selepas makan. Berdasarkan data yang dikumpulkan, paras gula dalam darah berkurang sehingga 60% selepas makan cili.
Makan pedas boleh jadi GEMUK ke??
Jangan salah faham pulak..bukan makan cili tu boleh menggemukkan.Makan pedas boleh menyebabkan kita makan lebih banyak kerana rasanya sedap bila ditambah cili..Lagi-lagi orang yang suka makan pedas..Memang makan tak ingat dunia ler...
Bukan cili yang menggemukkan,tetapi bahan-bahan lain yang dicampur dengannya.Jika anda mahu mengelakkan daripada peningkatan berat badan,gantikan daging,ayam dengan sayur-sayuran yang di masak pedas.