Tomato sama ada anda merujuk kepada sebagai buah-buahan atau sayur-sayuran, tidak ada keraguan bahawa tomato adalah yang padat dengan ...
Tomato sama ada anda merujuk
kepada sebagai buah-buahan atau sayur-sayuran, tidak ada keraguan bahawa tomato
adalah yang padat dengan nutrien, super-makanan yang kebanyakan orang perlu
makan lebih.
Tomato ini telah dirujuk
sebagai "makanan berfungsi," makanan yang melampaui menyediakan
pemakanan hanya asas. Oleh kerana fitokimia berfaedah mereka seperti lycopene,
tomato juga memainkan peranan dalam mencegah penyakit kronik dan memberikan
manfaat kesihatan yang lain
Walaupun populariti tomato,
hanya 200 tahun yang lalu, ia telah dianggap beracun di Amerika Syarikat, mungkin kerana tumbuhan ini tergolong dalam keluarga nightshade itu, di mana
sesetengah spesies adalah benar-benar beracun.
Manfaat Kesihatan Tomato
Tomato penuh dengan nutrien
bermanfaat dan antioksidan dan adalah sumber yang kaya dengan vitamin A dan C
dan Vitamin B9
Manfaat makan buah-buahan
dan sayur-sayuran semua jenis, termasuk tomato, adalah mengagumkan. Sebagai
bahagian makanan tumbuhan dalam kenaikan diet, risiko penyakit jantung, kencing
manis, dan kanser terbenam.
Buah-buahan yang tinggi dan
pengambilan sayur-sayuran juga dikaitkan dengan kesihatan kulit dan rambut,
meningkatkan tenaga dan berat badan yang lebih rendah. Meningkatkan pengambilan
buah-buahan dan sayur-sayuran dengan ketara mengurangkan risiko obesiti .
(Cancer)
Sebagai sumber terbaik
vitamin C dan antioksidan lain, tomato boleh membantu memerangi pembentukan
radikal bebas diketahui menyebabkan kanser.
(Kanser Prostat)
Lycopene telah dikaitkan
dengan pencegahan kanser prostat pada beberapa kajian.Menurut John Erdman, Ph.D., Profesor Emeritus jabatan sains makanan dan pemakanan manusia di
University of Illinois, "Ada
yang sangat baik, kuat, sokongan epidemiologi peningkatan penggunaan produk
tomato dan kadar yang lebih rendah kanser prostat.
Antara lelaki yang lebih
muda, diet yang kaya dengan beta-karotena boleh memainkan peranan pelindung
terhadap kanser prostat, menurut kajian yang dijalankan oleh Harvard School of Jabatan Kesihatan Awam
Pemakanan.
(Kanser Kolorektal)
Penggunaan Beta-karotena
telah terbukti untuk membentuk sebuah persatuan songsang dengan perkembangan
kanser usus di kalangan penduduk Jepun. pengambilan serat yang tinggi daripada
buah-buahan dan sayur-sayuran yang dikaitkan dengan risiko yang diturunkan
kanser kolorektal.
Menurut Persatuan Kanser
Amerika, beberapa kajian telah menunjukkan bahawa orang yang mempunyai diet
yang kaya dengan tomato mungkin mempunyai risiko yang lebih rendah daripada
sesetengah jenis kanser, terutama kanser prostat, paru-paru dan perut.
penyelidikan berasaskan manusia lanjut diperlukan untuk mengetahui apakah
peranan lycopene mungkin bermain dalam pencegahan atau rawatan kanser.
(Tekanan Darah)
Mengekalkan pengambilan sodium yang rendah membantu mengekalkan tekanan darah yang
sihat, bagaimanapun, meningkatkan pengambilan kalium mungkin hanya sebagai kesan pelebaran itu.
Menurut Kajian Kesihatan dan Pemakanan Ujian Nasional,pengambilan potassium yang
tinggi dikaitkan dengan 20 peratus menurun risiko kematian daripada semua punca.
(Kesihatan Jantung)
Serat, kalium, vitamin C dan
vitamin B4 kandungan dalam tomato semua menyokong kesihatan jantung.
Peningkatan dalam pengambilan potassium bersama-sama dengan penurunan dalam
pengambilan sodium adalah perubahan
pemakanan yang paling penting yang orang biasa boleh lakukan untuk mengurangkan risiko penyakit
kardiovaskular, menurut Mark Houston, MD,
MS, seorang profesor klinikal bersekutu perubatan di Vanderbilt Medical sekolah
dan pengarah Institut Hypertension di Thomas Hospital St Tennessee. Tomato
juga mengandungi asid folik, yang membantu untuk mengekalkan tahap asid amino , seterusnya mengurangkan
faktor risiko untuk penyakit jantung.
Dalam satu kajian, mereka
yang mengambil 4069 mg kalium sehari mempunyai risiko 49 peratus lebih rendah
untuk mati akibat penyakit jantung kurang berbanding dengan mereka yang
mengambil kurang kalium (kira-kira 1000 mg per hari) .
Pengambilan kalium yang
tinggi juga dikaitkan dengan penurunan risiko strok, perlindungan terhadap
kehilangan jisim otot, pemeliharaan ketumpatan mineral tulang dan pengurangan
dalam pembentukan batu karang.
(Diabetes)
Kajian telah menunjukkan
bahawa orang mengidap diabetes jenis 1
yang mengambil diet tinggi serat mempunyai paras glukosa darah yang lebih rendah,
manakala mereka yang menghidap diabetes jenis 2 mungkin telah bertambah baik
gula ,darah, molekul dan paras insulin. Satu cawan tomato ceri menyediakan kira-kira 2
gram serat.
Panduan Pemakanan untuk
rakyat Amerika mencadangkan 21-25 g serat setiap hari untuk wanita dan 30-38 g
/ hari untuk lelaki.
(Sembelit)
Makan makanan yang tinggi
kandungan air dan serat seperti tomato boleh membantu dengan penghidratan dan
menggalakkan pergerakan usus biasa. Serat menambah keseluruhan kepada najis dan
adalah penting untuk mengurangkan sembelit.
(Kesihatan Mata)
Tomato adalah sumber yang
kaya dengan lycopene, anti agin dan senyawa, antioksidan kuat yang telah
ditunjukkan untuk melindungi mata daripada kerosakan cahaya yang disebabkan
berkaitan dengan pembangunan katarak dan degenerasi makular berkaitan dengan
usia (AMD). Penyakit Mata Age-Related
Study (AREDS) baru-baru ini mendapati bahawa orang yang mengambil makanan tinggi lutein dan karotenoid terdapat dalam tomato
mempunyai pengurangan 35 peratus dalam risiko AMD penyakit mata berkaitan
dengan usia.
(Kulit)
Kolegen berisi asam,
merupakan keperluan penting dalam kulit, rambut, kuku dan tisu penghubung,
bergantung kepada vitamin C. Kekurangan vitamin C membawa kepada kekurangan
vitamin. Seperti vitamin C adalah antioksidan yang kuat, pengambilan yang
rendah dikaitkan dengan peningkatan kerosakan daripada cahaya matahari,
pencemaran dan asap, yang membawa kepada kedutan, kulit, jerawat dan kesan
buruk pada kesihatan lain seperti kendur.
(Kehamilan)
Pengambilan asid folik (vitamin B9) yang mencukupi adalah penting sebelum dan semasa mengandung untuk melindungi daripada kecacatan tiub system saraf pada bayi.
Pengambilan asid folik (vitamin B9) yang mencukupi adalah penting sebelum dan semasa mengandung untuk melindungi daripada kecacatan tiub system saraf pada bayi.